Go to main content
mesterkokken pinnekjott

Mesterkokkens hemmelige tips

til perfekt pinnekjøtt

Få tips til hvordan du velger det beste pinnekjøttet! hvordan det vannes ut, dampes og tilberedes i ovn.

Slik velger du det beste pinnekjøttet

Enten du liker pinnekjøttet røkt, grillet, mildt eller fettrikt, er det lurt å bruke tid i butikken, for å sikre at julemiddagen svarer til forventningene. I produksjon av pinnekjøtt blir de ulike delene sortert etter det som kalles kjøttfylde og fettprosent. For å finne det beste pinnekjøttet, bør du se etter pinnekjøtt-pakker der de ulike bitene har mye kjøtt, mener Svae.

Tradisjonelt blir pinnekjøtt laget av sauens ribbe eller side. Det vil si ribbe med filet – med kotelettene på. Disse blir så saltet, tørket og røkt. Svae sier mange også velger bog.

— Bog er et godt alternativ om man ønsker enda litt mer kjøttfylte deler og samtidig liker pinnekjøtt med en litt mildere fåresmak, med mindre fett. Jo mer fett på beinet, dess mer smak blir det, påpeker han.

Så lenge vanner man ut pinnekjøttet

Det er anbefalt at man vanner ut pinnekjøttet i romtemperatur i 12- 24 timer i kaldt vann, noen anbefaler vanning av pinnekjøtt i opptil 30 timer. Hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut avhenger av tykkelsen på kjøttstykkene, hvor godt kjøttet er tørket og temperaturen på vannet. Bruker du lunkent vann, får du raskere utvanning.

En vanlig feil er å vanne ut pinnekjøttet for lite, da blir middagen en salt opplevelse! Svae anbefaler at du legger pinnekjøttet til utvanning i god tid før middagen, slik at du ikke ender opp med å måtte lage julemiddagen med for salt pinnekjøtt på selve dagen. Start derfor gjerne to dager i forveien.

— Vann ut pinnekjøttet heller for mye enn for lite. Jeg pleier å la det renne i opptil ett døgn i kaldt vann. Om jeg ikke har anledning til å la det renne, bytter jeg ut vannet to-tre ganger i døgnet, forteller han.

For å sjekke om kjøttet er passe utvannet, anbefaler han at du smaker.

— Hvor mye saltinnhold man ønsker i kjøttet er smak og behag. Skjær av en liten flis og smak. Når du er fornøyd, er kjøttet klart til å legges i gryten.


Pinner til pinnekjøtt

Mange er redd for at pinnekjøttet blir ødelagt om man ikke bruker bjørkepinner nederst i kjelen. Noen bruker til og med poteter i bunnen av kjelen. Selv sverger Svae til en helt vanlig stålrist.

— Jeg merker ikke så stor smaksforskjell mellom bjørkepinner og rist. Dette er tradisjonsmat, og i gamle dager hadde man ikke stålrister. Jeg vet om andre som bruker einerpinner for god smak, husk bare at de må vaskes godt i forkant, råder han. Et tips er å bruke litt tid på å legge pinnekjøttet pent i gryta. Da er det lettere å løfte det opp pent.

Taco med pinnekjøtt

Juletaco med pinnekjøtt

Tiden på denne oppskriften forutsetter at du har pinnekjøttrester. Dersom du ikke har det må du beregne ekstra tid til å lage pinnekjøttet.

Pinnekjottpizza
Rating of this product is 5 out of 5.

Pinnekjøttpizza med juletopping

Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…

Tortellini fylt med pinnekjott

Tortellini med pinnekjøtt og parmesan

Denne oppskriften er laget av "Sultne gutter" med Gildes "Vårt fineste pinnekjøtt". Retten er perfekt å lage om du har pinnekjøtt rester i romjulen!

Smaksett vannet i gryten

I den klassiske varianten trekkes pinnekjøttet i vann, men ønsker du å eksperimentere kan du bytte det ut med noe annet.

— Jeg har forsøkt buljong i stedet for vann, men synes det ble for salt, forteller Svae.

— Husk at kjøttet er veldig salt i seg selv. Da ville jeg heller hatt øl, frisk eplejuice, for syrlighet, eller en god hvitvin i. Hvitløk, timian, persillestilker og dijonsennep i skyen er også veldig godt, sier han.


Dampe pinnekjøtt

Kjøttet dampes på en temperatur rett under kokepunktet (100 °C), i halvannen til tre timer. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra benet. Skru på grillfunksjonen på ovnen og ha kjøttstykkene på en ildfast form, til ønsket resultat. Her er det godt å smake til stappen med litt av sjyen, resten serveres som «saus».


Tips!

Poteter og pølse kan med fordel være med i pinnekjøttgryta de siste 20 minuttene. Pølsene er med i 20 min, poteter kan trenge noe mer tid litt avhengig av type f. eks mandelpotet ca. 25-30 min vanlig kokefast f.eks. asterix opp mot 50 min.


Svae foretrekker likevel den klassiske varianten, akkurat på den store julemiddagen.

— Mange har et helt spesielt forhold til julemat. Er du nysgjerrig på en ny teknikk kan du heller forsøke deg på disse etter jul. Selv har jeg smakt pinnekjøtt fra i fjor, som fortsatt var bra. Kjøp derfor litt ekstra når du er i butikken, så har du noe å eksperimentere med utover vinteren, sier han.

Også i førjulstiden er det fine anledninger til å eksperimentere — og kanskje tar du noen knep med deg til den store dagen.

Pinnekjøtt er godt egnet for å varmes opp rett før servering. Det kan derfor forberedes et par dager i forveien. Da slipper du å stresse med alt på julaften.

Prøv en av disse oppskriftene!

Pinnekjøtt
Rating of this product is 4.33 out of 5.

Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter

Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med…

Pinnekjott med jordskokk og potetgrateng no025675

Pinnekjøtt med jordskokk- og potetgrateng

Selv om denne retten tar 3 timer å lage er det bare ca. 35 minutter med forberedelser. Beregn alltid 500g pinnekjøtt per person.

Pinnekjottpizza
Rating of this product is 5 out of 5.

Pinnekjøttpizza med juletopping

Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…

Pinnekjott no05515
Rating of this product is 4 out of 5.

Slik vanner du ut pinnekjøttet

Fordi pinnekjøttet er saltet og tørket, og noe røkt, må kjøttet vannes ut før man tilbereder det. Avansert? ikke i det hele tatt! Her viser vi deg hvordan.

Ovnsgrillet pinnekjott crispy lamb med spro gronnsaker i pannekaker no025681

Ovnsgrillet pinnekjøtt med sprø grønnsaker

I denne retten bruker du rester av pinnekjøtt. Lompene finner du i frysedisken i butikken. Alternativt kan du bruke små tortillas.