Ny bærekraftig pappemballasje vil redusere CO2-utslippene med inntil 80 prosent
Gilde blir sammen med de andre Nortura-merkevarene Prior, Terina, Snurring og Joika med dette første produsent i verden til å introdusere rene kjøttprodukter med denne forpakningen. Alle merkevarene kommer nå i hundre prosent resirkulerbar papp.
"Nortura har ambisiøse målsettinger for å redusere vårt klimaavtrykk og vi ser kontinuerlig etter nye måter å bli mer bærekraftige på. Å investere i miljøvennlig emballasje er derfor en prioritet for oss", sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.
Kutter mye i transportutslipp
Ifølge beregninger gjort av IFFU (Institute for Energy and Environmental Research), vil byttet til de nye kartongene redusere klimautslippene med inntil 80 prosent. Det tilsvarer 600 tonn CO2.
I 2019 produserte Nortura 3,8 millioner av disse hermetikkproduktene, tilsvarende 300 000 kg metall. Overgangen til papp bidrar stort i kutt av klimagassutslipp som kommer fra transport.
I og med at papp er både lettere og mer plasseffektiv enn hermetikk, fører det til færre biler på veiene. Bare inntransport av emballasje vil spare ni av ti lastebiler sammenlignet med i dag.
"Med så store volum som vi årlig selger av disse produktene, så er det et stort miljøbidrag når vi nå endrer emballasjen", sier Panengstuen.
Nortura har investert 50 millioner kroner i ny pakketeknologi og bytter ut nesten 4 millioner hermetikkbokser med pappkartong for mat med lang holdbarhetstid. Teknologien bak den nye forpakningen heter Tetra Recart og er utviklet av det svenske selskapet Tetra Pak. Tetra Recart-kartongen er laget av fornybar vekstbasert råvare og kommer fra miljøsertifiserte skoger. Den er resirkulerbar og enkel å kildesortere som papp.
Samme gode smaken
De ikoniske produktene vil fortsatt ha den samme gode smaken, og enkelte vil kanskje oppleve produktene som friskere og mer delikate. Joika fyller 60 år i 2020 og er, sammen med Gilde Bog, blant de største produktene i denne produktkategorien.
"Dette er et viktig satsingsområde for oss, og vi vet at det også har vært en ambisjon for handelen og fornye dette markedet. Nå ser vi flere muligheter til samarbeid med handelen framover," sier Panengstuen."I første omgang har Nortura fokus på å lykkes med de fire største produktene våre, men på sikt er planen at all middagshermetikken som er på boks i dag skal over på kartong. Det vil likevel være enkeltprodukter i metallemballasje, når det er gode grunner til det".
Les mer
Hva er vitamin B12, Kobalamin?
Hørt om kobalamin? Det er også kjent som vitamin B12. Vitamin B12 finnes kun i animalske matvarer, og rødt kjøtt og egg er gode kilder. Kroppen klarer ikke å lage vitamin B12 selv, og trenger derfor…
Landbrukets klimakalkulator
Målinger på gårdsnivå og hos den enkelte bonde skal vise vei til en mer klimavennlig norsk matproduksjon. Gilde med Nortura er helt sentral i landbrukets klimakalkulator, som er spesielt utviklet for…
Sirkulærøkonomi
Å utnytte hele dyret er viktig i hele vår forretningsvirksomhet, og en vesentlig del av vårt tankesett. Bedre ressursutnyttelse gir produkter flere kan ha nytte og glede av.
Fabrikker, transport og fornybare ressurser
Naturen og biologiske prosesser er grunnlaget for Norturas produksjon av mat, og gjennom en rekke tiltak skal vi sikre at det forblir sånn i generasjoner fremover. Vi må legge til rette for en…
Matsvinn
Gilde med Nortura har alltid jobbet for å redusere matsvinn, men med signering av tilslutningserklæringen mot matsvinn, har vi intensivert arbeidet for å måle og redusere vårt eget matsvinn.