Fremgangsmåte
1 Slik gjør du
Forvarm ovnen på 140 grader over- og undervarme.
2 Skjær bort ribs
Skjær bort ribbsa og spar til senere. På undersiden av ribba skjærer du deretter litt dype firkanter i kjøttet på ca 5x5 cm (Pass på så du ikke kutter gjennom svoren).
3 Rubb undersiden av ribba
Krydre kjøttet med dry-rubben. Få det inn mellom hver eneste krik og krok i kjøttet.
4 Stek ribba i ovnen
Stek ribba på 140 grader på en rist i ildfast form – med svorsiden opp i 1 time og 30 minutter.
5 Ta ut ribba og fyllt formen med grønnsaker
Ta ribba ut av ovnen, sett opp temperaturen til 160 grader over- og undervarme.
I den ildfaste formen ha oppi epleskiver, gulrøtter, rødløk, fennikel, to laurbærblad, kardemommefrø, kyllingkraft, hvitvinseddik, eplejuice.
Legg ribba rett oppå grønnsakene og frukten uten at krafta dekker kjøttet noe særlig. Den skal bare ligge rett oppå.
6 Stek i 2 timer
Stek i 2 timer og tørk svoren hver halvtime med litt kjøkkenpapir. Det viktigste er å holde skinnet så tørt som mulig om du vil ha det sprøtt, og at den ligger så flatt og jevnt som mulig. Bruk gjerne aluminiumsfolie til å legge under for å jevne ut ribba.
7 Lag saus og popp svoren
Ta ribba ut av ovnen, og fjern noen dl av kraft fra den ildfaste formen – bruk det til å lage saus.
Tørk svoren og pensle den med vanlig hvit eddik. Ribba kommer ikke til å smake eddik.
Skru opp varmen til 250 grader med grillelement. Og stek i 5 – 10 min. Akkurat her burde du følge med for hvert minutt fordi svoren begynner å poppe som bare det, og det kan fort svi seg.
Vel bekomme, fra Kaayne og den norske bonden!
TIPS!
Tips! Legg aluminiumsfolie over svoren de stedene du ser det begynner å bli litt svidd. Det viktigste i denne oppskriften er å holde svoren så tørr som mulig. Du kan også la ribba ligge ett døgn utildekket i kjøleskapet med svorsiden opp, for å være sikker på at du tørker ut svoren godt nok.
Tynnribbe Krydret 3 kg
Du trenger | ||
---|---|---|
Ribbe fra Gilde | 3 kg | |
Selleristang | 3 stk | |
Gulrøtter | 2 stk | |
Rødløk | 1 stk | |
Hvitløk | 1 stk | |
Fennikel | 1 stk | |
Hvitvinseddik | 0,5 dl | |
Kraft (ev. vann med buljongterninger) | 2 l (kyllingkraft) | |
Eplejuice | 2 dl | |
Laurbærblad | 2 stk | |
Kardemommefrø | 4 stk | |
Eddik | 1 dl til pensling | |
BBQ-saus | 1 dl | |
Epler i skiver | 1 stk | |
Ingredienser til dry-rub | ||
Brunt sukker | 2,5 dl | |
Havsalt | 0,5 dl | |
Pepper (grovmalt) | 2 ss | |
Chilipulver | 1 ss | |
Løkpulver | 0,5 ss | |
Paprikapulver | 4 ss | |
Spisskummen | 0,5 ss |
Selleri |
Sennep |
Prøv også disse oppskriftene
Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?
Hvordan steke ribbe - med sprø svor
Slik steker du perfekt ribbe til jul med garantert sprø svor!
Langtidsstekt ribbe
Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe! Med denne oppskriften garanterer vi sprø svor til julemiddagen, og at ribba blir saftig og mør. Total steketid på ribba er ca. 8 timer.
Asiatisk ribbe med glaze og bao buns
En uforglemmelig julefeiring med asiatisk ribbe og luftige bao buns. La ribben marinere i en glaze med asiatiske smaker, som gir den en herlig og unik smak. Her får du det beste fra julens tradisjoner…
Juleramen
Lei av de kjente julesmakene og tradisjonskost i jula? Lag en deilig ramen med masse smak! Bruk rester etter juleribba, nyt den på en annerledes måte og forhindre matsvinn i romjulen.