Fremgangsmåte
1 Slik gjør du
Skjær storfekjøttet i grove biter og bacon i strimler. Grovhakk løk og hvitløk, og skrell og del gulrøttene i ønskede biter.
Stek bacon med smeltet olje og litt smør, ettersom dette setter en god smak til alt som kommer etterpå.
TIPS!
Bruk gjerne en jerngryte eller en veldig tykkbunnet kjele med lokk så retten ikke brenner seg.
Løft ut baconet når det er sprøstekt og legg det i en bolle, men bevar fettet i gryta. Krydre kjøttet godt med salt og pepper, og brun det i omganger slik at det får en god stekeskorpe. Ha gjerne i litt mer olje/smør underveis om nødvendig.
Ta alt kjøttet ut av gryten, og fres løk, hvitløk og gulrøtter. Tilsett tomatpure, laurbær og timian. Legg så kjøtt og bacon tilbake i gryten og dryss over litt mel. Rør alt godt sammen og tilsett vin og god oksekraft.
Kok opp og la gryta syde i 1,5 time - gjerne mer hvis du har tid. Kjøttet skal bli helt mørt. Pass på gryta, og vend litt om underveis. Gryta skal syde og ikke koke, fordi da kan kjøttet bli tørt. Husk at lokket skal være på.
Skrell og stek finhakket sjalottløk og sopp gyllen i en stekepanne med mye smør. Del noen i to, men bevar de fleste hele. Ha så alt over i gryten, og la det putre videre til alt er mørt.
2 Lag potetmos
Kok potetene møre. Hell av vannet og tilsett smør, fløte, parmesan, salt og pepper. Bruk potetmoser og bland alt sammen til riktig konsistens, og smak til.
3 Servér gryta
Servér klassisk Boeuf Bourguignon med fløyelsmyk potetmos. Gjerne dryss litt parmesan og timian på toppen.
Vel bekomme fra den fransk.... Norske bonden!
Du trenger | ||
---|---|---|
Gilde høyrygg av storfe | 1 kg | |
Gilde Stjernebacon | 200 g | |
Hvetemel | 2 ss | |
Tomatpuré | 2 ss | |
Hvitløksfedd | 4 stk | |
Rødløk | 1 stk | |
Gulrøtter | 3 stk | |
Laurbærblad | 2 stk | |
Timian | 1 neve | |
Rødvin | 5 dl | |
Oksekraft | 2 dl | |
Sjampinjong | 300 g | |
Sjalottløk | 300 g | |
Smør eller olje til steking | ||
Salt & Pepper | ||
Potetmos | ||
Poteter | 8 - 12 stk | |
Fløte | 0,5 dl | |
Smør | 100 g | |
Parmesan (revet) | 100 g |
Gluten |
Soya |
Melkeprotein inkl laktose |
Mer høstmat
Klassisk lammefrikassé
Lammefrikassé er Norsk tradisjonsmat på sitt beste og smaker fantastisk. Nydelig lammekjøtt kokt sammen med grønnsaker, servert med fyldig og lys saus. Tradisjonell og god søndagsmiddag.
Biff Stroganoff
Biff Stroganoff er en klassisk biffgryte som fortsetter å holde seg aktuell. Her finner du en enkel og god variant hele familien vil elske.
Fårikål
Fårikål regnes av mange som Norges nasjonalrett, og her gir deg oppskriften på god, klassisk fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal trekke i minst 2 timer. Du kan også gjerne lage fårikål…
Norsk lammetaco med rotgrønnsaker
Oppskrift på rask og enkel påskemiddag med lam. Her serverer vi norsk lammeskav med rotgrønnsaker, tyttebærsyltetøy, ristede mandler og rosmarin. Denne retten passer perfekt til middag, lunsj eller…
Lammestek med poteter, asparges og fetakrem
Oppskrift på surret lammestek i ovn servert med poteter, asparges og fetakrem. Lam står ofte på menyen i forbindelse med høsten, men er også en flott påskemiddag! Vi tar deg gjennom stegene til en…