Fremgangsmåte
1 Forbered lammelåret
Finhakk hvitløk og bland det sammen med resten av ingrediensene til marinaden – bruk bare halvparten av timian. Legg lammelåret i en plastpose (gjerne dobbel, så er du sikker på at det ikke går hull på den) og hell over marinaden. Knyt godt sammen. Masser inn smakene, og la lammelåret stå i kjøleskapet i ca. 5 timer.
2 Stek lammelåret
Ta kjøttet ut fra kjøleskapet og la det få romtemperatur. Pensle låret med smør, og kvern over godt med pepper og hakket timian. Stek så lammelåret i en ildfast form på 125 grader i ca. 3 timer. Bruk et steketermometer – ved 65 grader er kjøttet rosa og ved 70-75 grader er det gjennomstekt.
Husk å la kjøttet hvile før servering.
3 Rotgrønnsaker
Del grønnsakene i jevne biter. Legg så grønnsakene og hele hvitløksfedd sammen med lammelåret i de siste 40. minuttene av steketiden. Ha over litt ekstra olivenolje.
TIPS!
Tips - lag en enkel saus til lammet:
Hell kraften fra lammet i en kjele og tilsett matfløte til sausen får ønsket konsistens. Kok opp i 2-3 minutter, og pisk inn litt temperert (mykt) smør slik at sausen får en fyldigere og mer avrundet smak.
4 Chèvre panacotta
Sett ovnen på 175 grader. Bland sammen chevre, kremfløte og egg i en blender, og fordel røren i 4 former. Sett i vannbad i langpanne i ovnen, og stek i 40 minutter.
Server så lammelåret med ovnsbakte rotgrønnsaker og chevre panacotta, og nyt kvelden.
God påske, fra den norske bonden!
Du trenger | ||
---|---|---|
Lammelår | 1,6 kg | |
Poteter | 8 stk | |
Gulrøtter | 2 stk | |
Fennikel | 1 stk | |
Hvitløk | 1 stk | |
Marinade | ||
Hvitløksfedd | 4 stk | |
Rødvin | 2 dl | |
Soyasaus | 2 ss | |
Balsamicoeddik | 2 ss | |
Olivenolje | 1 dl | |
Timian | 2 never | |
Chevre panacotta | ||
Chevre | 140 g | |
Kremfløte | 2,5 dl | |
PRIOR egg | 2 stk | |
Saus (valgfritt) | ||
Kraft | ||
Matfløte | ||
Romtemperert smør |
Gluten |
Soya |
Svoveldioksid og sulfitter |
Melkeprotein inkl laktose |
Egg |
Se også
Oppskrifter med norsk lam fra Gilde
Lam fra Gilde er i verdensklasse når det kommer til smak og kvalitet! Lammelår, koteletter, fårikål og lammestek. Her finner du oppskrifter til påskelam og andre oppskrifter for hele året.
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter
Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med…
Pinnekjøtt med jordskokk- og potetgrateng
Selv om denne retten tar 3 timer å lage er det bare ca. 35 minutter med forberedelser. Beregn alltid 500g pinnekjøtt per person.
Pinnekjøttpizza med juletopping
Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…
Ovnsgrillet pinnekjøtt med sprø grønnsaker
I denne retten bruker du rester av pinnekjøtt. Lompene finner du i frysedisken i butikken. Alternativt kan du bruke små tortillas.