Fremgangsmåte
1 Tilbered lammesteken
La lammesteken ligger i romtemperatur i 1-2 timer før du gnir den inn med salt, pepper og rosmarin. Skjær små lommer i steken med en knivspiss og stikk deler av hvitløksfedd og litt smør inn i hullene.
2 Brun steken og sett i ovnen
Brun steken i en stekepanne i litt smør og legg den så i en ildfast form. Plasser et steketermometer i den tykkeste delen og stek på 125 grader i ovnen. Når steketermometeret viser 63 °C er steken rosa – ved 69 °C er den helt gjennomstekt. La steken hvile i 20 min før du skjærer den i skiver.
TIPS!
Bruk alltid et steketermometer så du har full kontroll på kjernetemperatur. Termometeret skal stikkes inn på den tjukkeste delen av lammesteken.
3 Lag tilbehør: poteter
Når steken står i ovnen, lager du tilbehøret. Del poteter i båter og legg de i en ildfast form sammen med grovhakket hvitløk, olje, smør, salt, pepper og mye rosmarin. Stek på 200°C i ca. 30 minutter til potetene er gylne. Ha over sitronsaft slik at de blir lett karamelliserte.
4 Lag tilbehør: asparges
Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, i 2-3 minutter, før du avkjøler dem i isvann. Del så sitronene i to og pannestek de lett til de blir gyllene.
5 Lag tilbehør: fetakrem
Smuldre fetaosten i en bolle. Tilsett crème fraîche og hvitløk som er presset igjennom en hvitløkspresse. Rør sammen ingrediensene til en jevn krem, og smak eventuelt til med salt og pepper.
6 Servér
Fordel aspargesbønnene på et fat og skvis sitron over. Legg så på skiver av lammestek og halve sitroner - og vips så har du en deilig påskemiddag. Server med potetbåter, fetaostkrem og rosmarin.
Vel bekomme, fra den norske bonden!
Du trenger: | ||
---|---|---|
Lammestek | 800 g | |
Smør | 50 g | |
Sitron | 3 stk | |
Hvitløksfedd | 7 stk | |
Rosmarin | 1 stk | |
Aspargesbønner | 1 pk | |
Salt & Pepper | ||
Ovsnbakte poteter | ||
Poteter | 8 stk | |
Olivenolje | 4 ss | |
Smør | 2 ss | |
Sitronsaft | 1 stk | |
Rosmarin | 2 stilker | |
Salt & Pepper | ||
Fetaostkrem | ||
Hvitløksfedd | 1 stk | |
Crème fraîche | 3 dl | |
Fetaost | 1 pk |
Melkeprotein inkl laktose |
Se flere oppskrifter
Oppskrifter med norsk lam fra Gilde
Lam fra Gilde er i verdensklasse når det kommer til smak og kvalitet! Lammelår, koteletter, fårikål og lammestek. Her finner du oppskrifter til påskelam og andre oppskrifter for hele året.
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter
Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med…
Pinnekjøtt med jordskokk- og potetgrateng
Selv om denne retten tar 3 timer å lage er det bare ca. 35 minutter med forberedelser. Beregn alltid 500g pinnekjøtt per person.
Pinnekjøttpizza med juletopping
Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…
Ovnsgrillet pinnekjøtt med sprø grønnsaker
I denne retten bruker du rester av pinnekjøtt. Lompene finner du i frysedisken i butikken. Alternativt kan du bruke små tortillas.