Fremgangsmåte
1 Tilbered lammesteken
La lammesteken ligger i romtemperatur i 1-2 timer før du gnir den inn med salt, pepper og rosmarin. Skjær små lommer i steken med en knivspiss og stikk deler av hvitløksfedd og litt smør inn i hullene.
2 Brun steken og sett i ovnen
Brun steken i en stekepanne i litt smør og legg den så i en ildfast form. Plasser et steketermometer i den tykkeste delen og stek på 125 grader i ovnen. Når steketermometeret viser 63 °C er steken rosa – ved 69 °C er den helt gjennomstekt. La steken hvile i 20 min før du skjærer den i skiver.
TIPS!
Bruk alltid et steketermometer så du har full kontroll på kjernetemperatur. Termometeret skal stikkes inn på den tjukkeste delen av lammesteken.
3 Lag tilbehør: poteter
Når steken står i ovnen, lager du tilbehøret. Del poteter i båter og legg de i en ildfast form sammen med grovhakket hvitløk, olje, smør, salt, pepper og mye rosmarin. Stek på 200°C i ca. 30 minutter til potetene er gylne. Ha over sitronsaft slik at de blir lett karamelliserte.
4 Lag tilbehør: asparges
Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, i 2-3 minutter, før du avkjøler dem i isvann. Del så sitronene i to og pannestek de lett til de blir gyllene.
5 Lag tilbehør: fetakrem
Smuldre fetaosten i en bolle. Tilsett crème fraîche og hvitløk som er presset igjennom en hvitløkspresse. Rør sammen ingrediensene til en jevn krem, og smak eventuelt til med salt og pepper.
6 Servér
Fordel aspargesbønnene på et fat og skvis sitron over. Legg så på skiver av lammestek og halve sitroner - og vips så har du en deilig påskemiddag. Server med potetbåter, fetaostkrem og rosmarin.
Vel bekomme, fra den norske bonden!
Du trenger: | ||
---|---|---|
Lammestek | 800 g | |
Smør | 50 g | |
Sitron | 3 stk | |
Hvitløksfedd | 7 stk | |
Rosmarin | 1 stk | |
Aspargesbønner | 1 pk | |
Salt & Pepper | ||
Ovsnbakte poteter | ||
Poteter | 8 stk | |
Olivenolje | 4 ss | |
Smør | 2 ss | |
Sitronsaft | 1 stk | |
Rosmarin | 2 stilker | |
Salt & Pepper | ||
Fetaostkrem | ||
Hvitløksfedd | 1 stk | |
Crème fraîche | 3 dl | |
Fetaost | 1 pk |
Melkeprotein inkl laktose |
Se flere oppskrifter
![Lammelar med chevrepanacotta](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Lammelar-med-chevrepanacotta.jpg)
Oppskrifter med norsk lam fra Gilde
Lam fra Gilde er i verdensklasse når det kommer til smak og kvalitet! Lammelår, koteletter, fårikål og lammestek. Her finner du oppskrifter til påskelam og andre oppskrifter for hele året.
![Pinnekjøtt](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Pinnekjøtt.jpg)
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter
Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Beregn ca. 400-500…
![Pinnekjott med jordskokk og potetgrateng no025675](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Pinnekjott-med-jordskokk-og-potetgrateng-no025675.jpg)
Pinnekjøtt med jordskokk- og potetgrateng
Selv om denne retten tar 3 timer å lage er det bare ca. 35 minutter med forberedelser. Beregn alltid 500g pinnekjøtt per person.
![Pinnekjottpizza](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/pinnekjottpizza.jpg)
Pinnekjøttpizza med juletopping
Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…
![Ovnsgrillet pinnekjott crispy lamb med spro gronnsaker i pannekaker no025681](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/3207378/Ovnsgrillet-pinnekjott-crispy-lamb-med-spro-gronnsaker-i-pannekaker-no025681.jpg)
Ovnsgrillet pinnekjøtt med sprø grønnsaker
I denne retten bruker du rester av pinnekjøtt. Lompene finner du i frysedisken i butikken. Alternativt kan du bruke små tortillas.