Fremgangsmåte
1 Slik gjør du
Forvarm ovnen til 80 grader på over- og undervarme. Fjern harde stilker på rosmarinen og mos rosmarinblader i en morter sammen med litt olje, salt, pepper og fire fedd hvitløk.
Lag små snitter i steken. Gni mosen godt inn i kjøttet og pass på at det også kommer ned i snittene.
TIPS!
Hvis du ønsker enda mer smak kan du erstatte oljen og saltet med 50 g ansjosfilet i olje, og bruke dette i mosen istedet.
2 Del opp grønnsaker og stek alt i ovnen
Del gulrøtter og selleri i store biter, og hvitløkene i to som på bildet. Legg alt i en langpanne eller i en ildfast form. Plasser lammesteken på toppen av grønnsakene, og hell balsamicoeddik og vann i formen. Stek i ovnen i ca. 8 timer, eller til kjøttet flaker seg med en gaffel.
Du kan også bruke steketermometer for en nøyaktig måling av temperaturen. På 65 °C er det en medium stek, på 70 °C er den medium pluss. For en gjennomstekt lammestek er den på 75 °C.
3 Lag saus og kok poteter
Kok opp kraften fra steken (bør siles) sammen med rødvin og eventuelt vann hvis det trengs. La sausen småkoke til redusert. Ta sausen til side og tilsett smør. Ønsker du en tykkere saus kan den spes med maizena før smøret røres inn.
Kok poteter og servér dem kokt eller lag potetmos. Vel bekomme, fra den norske bonden!
Lammelår M/Mørbrad Hel
Du trenger | ||
---|---|---|
Lammelår | 1 stk | |
Rosmarin | 1 bunt | |
Hvitløksfedd | 4 stk | |
Olje | 2-3 ss | |
Salt | 2 ts | |
Pepper | 1 ts | |
Tilbehør | ||
Hvitløk | 2 hele | |
Stangselleri | 4 stenger | |
Gulrøtter | 5 stk | |
Balsamico | 2 dl | |
Vann | 3 dl | |
Rødvinssaus | ||
Kraft | fra steken | |
Rødvin | 2 dl | |
Vann | 3 dl (om nødvendig) | |
Smør | 50 g | |
Salt & Pepper |
Selleri |
Melkeprotein inkl laktose |
Se flere oppskrifter med lam
Helstekt lammelår med ovnsbakte rotgrønnsaker og chèvre panacotta
Oppskrift på helstekt lammelår med ovnsbakte rotgrønnsaker og chèvre panacotta. Lammelår er perfekt når du skal ha mat til mange, og er spesielt populært til påske. Størrelsen på et lammelår vil…
Lammecarré med glaserte gulrøtter, poteter og sellerirotmos
Oppskrift på lammecarré med honingglasserte gulrøtter, poteter, stekt steinsopp og sellerirotmos. Lammecarré er saftig og mørt kjøtt som passer perfekt til selskap eller når du bare vil kose deg litt…
Lammestek med poteter, asparges og fetakrem
Oppskrift på surret lammestek i ovn servert med poteter, asparges og fetakrem. Lam står ofte på menyen i forbindelse med høsten, men er også en flott påskemiddag! Vi tar deg gjennom stegene til en…
Lammebiff med myntesalsa
Lam kan lages på veldig mange måter og med mye forskjellig tilbehør. I denne oppskriften bruker vi lammebiff av mørbrad sammen med syltet rødløk, poteter og myntesalsa som tilbehør. Lam mørbrad er en…
Klassisk lammefrikassé
Lammefrikassé er Norsk tradisjonsmat på sitt beste og smaker fantastisk. Nydelig lammekjøtt kokt sammen med grønnsaker, servert med fyldig og lys saus. Tradisjonell og god søndagsmiddag.