Fremgangsmåte
1 Begynn to dager før steking
Skal du servere ribba 17.30 bør du starte kl. 08.00 om morgenen to dager før. Beregn 500 gram ribbe per person.
Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni så ribben inn med mye salt og pepper (ca. 2 ss pepper og 2-3 ss salt).
Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie i omtrent to døgn.
2 Selve dagen - begynn med å dampe ribba
Stegene her tar omtrent 9 timer før ribba kan serveres, så begynn tidlig. Forvarm ovnen til 180 °C. Legg ribba med svorsiden ned i langpannen. Grovdel grønnsaker og legg rundt sammen med krydder. Hell på vann, og appelsinjuice.
Dekk med aluminiumsfolie, forsegl godt rundt kanten så dampen forblir inni - og sett ribba i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min.
3 Steking
Ta ut ribba og fjern folien. Et tips er at du bør skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg, så deler svoren seg bedre!
Senk temperaturen på ovnen til 90 grader med over og undervarme. Ribba kan nå legges på rist over langpannen.
Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under ribba, slik at svoret får en liten høyde i midten. Sett gjerne et steketermometer inn i den tykkeste delen – pass så den ikke treffer noe ben.
Stek ribba på lav varme i ca. 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader.
4 Tid for sprø svor
Skru så opp temp så høyt du kan på ovnen din - gjerne 250 grader. Svoren vil nå poppe – og etter ca. 20 min vil du ha en perfekt ribbe.
Du kan bruke grill de siste minuttene – men da MÅ du se på så den ikke svir seg. Da vil du få en svor som ser omtrent slik ut:
5 La ribba hvile
La ribba hvile på kjøkkenbenken i minimum 30 min. Da fester svoren seg og saften forblir inni ribba.
6 Del opp i biter og server
7 Lag brun saus til ribba
Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca. 3 minutter. Rør jevningen ofte slik at den ikke svir seg. Spe på med ribbekraft og vann, litt om gangen og kok opp.
Tilsett så fløten og pisk inn brunost, sennep og tyttebærsyltetøy. Smak til med salt og pepper. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.
8 Lag karameliserte eplebåter med tranebær og svisker
Smelt smør i stekepanne og ha i et knust hvitløksfedd og en stjeneanis. Legg i eplebåter, tranebær og svisker. Vend alt i det smakfulle smøret og la det surre i et par minutter.
Hell over honning og topp med timian. Server pannen som deilig tilbehør til ribbe – eller annen julemat som medisterkaker eller pølser. Salaten er nydelig til en god biff i juletiden også!
9 Lag eventuelt klassisk tilbehør til
Kok poteter. Del julepølse i biter og stek de i stekepanne sammen med medisterkakene. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat. Pynt gjerne med epler. Server med poteter, brun saus og godt juletilbehør.
Legg rosenkålen i kokende vann og la det fosskoke i 3 min. Stek den deretter i smør med hakket hvitløk og ha over hakket timian. Press til slutt over litt appelsinsaft.
Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø og server til en klassisk tradisjonell julemiddag.
Vel bekomme, fra den norske bonden!
Ekstra Kjøttrik Ribbe 3,2 kg
Du trenger | ||
---|---|---|
Ribbe fra Gilde | 2,5 kg | |
Appelsinjuice | 2,5 dl | |
Vann | 7,5 dl | |
Stjerneanis | 3 stk | |
Laurbærblad | 2 stk | |
Kanelstang | 1 stk | |
Nellikspiker | 8 stk | |
Hvitløk | 0,5 stk | |
Rødløk | 1 stk | |
Gulrøtter | 2 stk | |
Salt & Pepper | ||
Saus til ribba | ||
Hvetemel | 70 g | |
Smør | 100 g | |
Ribbekraft | 3 dl | |
Vann | 5 dl | |
Fløte | 2 dl | |
Brunost | 3 skiver | |
Dijonsennep | 1 ss | |
Tyttebærsyltetøy | 2 ss | |
Salt & Pepper | ||
klassisk tilbehør | ||
Poteter | 8 stk | |
Røde epler | 2 stk | |
Rosenkål | 500 g | |
Tyttebær | 2 dl | |
Rødkål | 4 dl | |
Surkål | 4 dl | |
Persille | 1 neve | |
Julepølse | 1 stk | |
Medisterkaker | 8 stk | |
Karameliserte eplebåter med tranebær og svisker | ||
Røde epler | 2 stk | |
Tranebær | 250 g | |
Svisker | 200 g | |
Smør | 100 g | |
Hvitløksfedd | 1 stk | |
Stjerneanis | 1 stk | |
Honning | 2 ss | |
Timian |
Gluten |
Melkeprotein inkl laktose |
Sennep |
Bli inspirert av flere oppskrifter med ribbe
Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?
Hvordan steke ribbe - med sprø svor
Slik steker du perfekt ribbe til jul med garantert sprø svor!
Saus til ribbe
Brun saus til ribbe er et tradisjonelt og nydelig tilbehør. Her er en enkel oppskrift med fløte for ekstra god smak.