Go to main content
Langtidsstekt ribbe

Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe! Med denne oppskriften garanterer vi sprø svor til julemiddagen, og at ribba blir saftig og mør. Total steketid på ribba er ca. 8 timer.

The current vote is 5 stars out of 5.
(69)
600 minutter
Middels
4-6 personer

Fremgangsmåte

1 Begynn to dager før steking

Skal du servere ribba 17.30 bør du starte kl. 08.00 om morgenen to dager før. Beregn 500 gram ribbe per person.

Rutet ribbe med salt og pepper

Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni så ribben inn med mye salt og pepper (ca. 2 ss pepper og 2-3 ss salt).

Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie i omtrent to døgn.

2 Selve dagen - begynn med å dampe ribba

Stegene her tar omtrent 9 timer før ribba kan serveres, så begynn tidlig. Forvarm ovnen til 180 °C. Legg ribba med svorsiden ned i langpannen. Grovdel grønnsaker og legg rundt sammen med krydder. Hell på vann, og appelsinjuice.

Ribba dampes med svorsiden ned

Dekk med aluminiumsfolie, forsegl godt rundt kanten så dampen forblir inni - og sett ribba i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min.

Damping av ribbe med aluminiumsfolie over

3 Steking

Ta ut ribba og fjern folien. Et tips er at du bør skjære litt lengre ned i svoren etter at ribben har dampet seg, så deler svoren seg bedre!

Senk temperaturen på ovnen til 90 grader med over og undervarme. Ribba kan nå legges på rist over langpannen.

Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under ribba, slik at svoret får en liten høyde i midten. Sett gjerne et steketermometer inn i den tykkeste delen – pass så den ikke treffer noe ben.

Ribbe på rist med steketormometer

Stek ribba på lav varme i ca. 7 timer til kjernetemperaturen viser 80 grader.

4 Tid for sprø svor

Skru så opp temp så høyt du kan på ovnen din - gjerne 250 grader. Svoren vil nå poppe – og etter ca. 20 min vil du ha en perfekt ribbe.

Du kan bruke grill de siste minuttene – men da MÅ du se på så den ikke svir seg. Da vil du få en svor som ser omtrent slik ut:

Sprø svor du får på langtidsstekt ribbe

5 La ribba hvile

La ribba hvile på kjøkkenbenken i minimum 30 min. Da fester svoren seg og saften forblir inni ribba.

Viktig å la Ribba hvile i ca. 40 minutter etter steking

6 Del opp i biter og server

7 Lag brun saus til ribba

Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca. 3 minutter. Rør jevningen ofte slik at den ikke svir seg. Spe på med ribbekraft og vann, litt om gangen og kok opp.

Tilsett så fløten og pisk inn brunost, sennep og tyttebærsyltetøy. Smak til med salt og pepper. Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.

8 Lag karameliserte eplebåter med tranebær og svisker

Smelt smør i stekepanne og ha i et knust hvitløksfedd og en stjeneanis. Legg i eplebåter, tranebær og svisker. Vend alt i det smakfulle smøret og la det surre i et par minutter.

Hell over honning og topp med timian. Server pannen som deilig tilbehør til ribbe – eller annen julemat som medisterkaker eller pølser. Salaten er nydelig til en god biff i juletiden også!

9 Lag eventuelt klassisk tilbehør til

Kok poteter. Del julepølse i biter og stek de i stekepanne sammen med medisterkakene. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat. Pynt gjerne med epler. Server med poteter, brun saus og godt juletilbehør.

Legg rosenkålen i kokende vann og la det fosskoke i 3 min. Stek den deretter i smør med hakket hvitløk og ha over hakket timian. Press til slutt over litt appelsinsaft.

Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø og server til en klassisk tradisjonell julemiddag.

Vel bekomme, fra den norske bonden!

85vzasfxux

Ekstra Kjøttrik Ribbe 3,2 kg

NYT

Du trenger
Ribbe fra Gilde 2,5 kg
Appelsinjuice 2,5 dl
Vann 7,5 dl
Stjerneanis 3 stk
Laurbærblad 2 stk
Kanelstang 1 stk
Nellikspiker 8 stk
Hvitløk 0,5 stk
Rødløk 1 stk
Gulrøtter 2 stk
Salt & Pepper
Saus til ribba
Hvetemel 70 g
Smør 100 g
Ribbekraft 3 dl
Vann 5 dl
Fløte 2 dl
Brunost 3 skiver
Dijonsennep 1 ss
Tyttebærsyltetøy 2 ss
Salt & Pepper
klassisk tilbehør
Poteter 8 stk
Røde epler 2 stk
Rosenkål 500 g
Tyttebær 2 dl
Rødkål 4 dl
Surkål 4 dl
Persille 1 neve
Julepølse 1 stk
Medisterkaker 8 stk
Karameliserte eplebåter med tranebær og svisker
Røde epler 2 stk
Tranebær 250 g
Svisker 200 g
Smør 100 g
Hvitløksfedd 1 stk
Stjerneanis 1 stk
Honning 2 ss
Timian

Gluten
Melkeprotein inkl laktose
Sennep

Bli inspirert av flere oppskrifter med ribbe

Ribbe

Alt om ribbe til jul!

🎄 Få inspirasjonen til årets middager med ribbe 🤶🏻🎅🏻

Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus
Rating of this product is 4.43 out of 5.

Ribbe med medisterkaker og appelsinsaus

Ribbe til jul er for mange et must! hva med å prøve klassisk ribbe, men med appelsinsaus?

Ribbe
Rating of this product is 4.15 out of 5.

Hvordan steke ribbe - med sprø svor

Slik steker du perfekt ribbe til jul med garantert sprø svor!

Brun saus til ribbe
Rating of this product is 3.75 out of 5.

Saus til ribbe

Brun saus til ribbe er et tradisjonelt og nydelig tilbehør. Her er en enkel oppskrift med fløte for ekstra god smak.

Tilbehør til juleribbe
Rating of this product is 4.62 out of 5.

Magisk tilbehør til ribbe

Skap magi rundt julemiddagen med delikat tilbehør til ribba!