Fremgangsmåte
1 Slik gjør du
Vann ut pinnekjøttet i 12-30 timer i en kjele. Hvis du ønsker mindre salt pinnekjøtt kan du bytte ut vann 2 ganger i løpet av denne tiden.
2 Legg i gryten og damp
Legg pinner eller rist i bunn av kjelen og hell på vann til rett under risten/pinnene. Damp pinnekjøttet under lokk i ca. 3. timer eller til kjøttet løsner fra benet.
3 Potetgratengen
1 time før kjøttet er ferdig begynner du på gratengen. Skrell jordskokk og potet. Skjær de grove deler og kok det nesten ferdig i en kjele. Bland samen creamfraishe med sitronskall, sitron saft, finhakket timian og hvitløk i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Ha i jordskokk og potet og bland godt sammen. Ha blandingen over i en ildfast form. Stek i ovnen på 175 grader i ca. 15-20 min. Den skal være litt løs, så ikke la den stå for lenge.
4
Ha salat i en bolle eller på et fat. Bland sammen sennep, eddik og olivenolje. Ha i finhakket sjalottløk og smak til med salt og pepper.
God jul, fra den norske bonden!
Du trenger | ||
---|---|---|
Gilde Pinnekjøtt | 2 kg | |
Jordskokk | 300 g | |
Poteter | 500 g | |
Crème fraîche | 3 dl | |
Revet sitronskall | 2 ss | |
Hakket timian | 1 neve | |
Hvitløksfedd | 3 stk | |
Salt & Pepper | ||
Dressing | ||
Småbladet salat | 100 g | |
Dijonsennep | 1 ss | |
Eplecidereddik | 1 ss | |
Olivenolje | 3 ss | |
Sjalottløk (finhakket) | 1 stk | |
Salt & Pepper | 1 dl |
Melkeprotein inkl laktose |
Sennep |
Se flere juleoppskrifter
Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter
Pinnekjøtt med godt tilbehør er den vanligste julematen på Vestlandet, og har lange tradisjoner i julen. Dette er en oppskrift på klassisk pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe. Vi hjelper deg med…
Pinnekjøttpizza med juletopping
Hvor deilig er det ikke med pizza i romjulen? Her har du en variant der du kan bruke restene av pinnekjøttet til topping sammen med friskt granateple. Denne retten kan ta opp til 1 time å lage dersom…
Slik vanner du ut pinnekjøttet
Fordi pinnekjøttet er saltet og tørket, og noe røkt, må kjøttet vannes ut før man tilbereder det. Avansert? ikke i det hele tatt! Her viser vi deg hvordan.
Ovnsgrillet pinnekjøtt med sprø grønnsaker
I denne retten bruker du rester av pinnekjøtt. Lompene finner du i frysedisken i butikken. Alternativt kan du bruke små tortillas.
Pinnekjøttrester med tabbouleh og yoghurt-dressing
I denne retten bruker du pinnekjøttrester. Hvis du vil prøve denne retten uten at du har rester, beregner du ca. 400 - 600g pinnekjøtt.