Fremgangsmåte
1 Temperatur og utbening
Sørg for at ribben er romtemperert. Ben ut ribben. Det er ikke så vanskelig å få ut benene på en såkalt tynnribbe, bare snitt litt langs kantene og riv dem ut. Er det kotelettkam og ryggben på ribben, er det mer plundrete og krever litt tålmodighet.
2 Gni inn krydder
Gni alt krydderet inn i kjøttsiden. I denne oppskriften kan man godt bruke tradisjonelt norsk julekrydder, men vi anbefaler å prøve ut denne italienske varianten med fennikelfrø, salvie og timian.
3 Rull sammen
Rull ribba tett sammen og knyt igjen med solid kjøkkenhyssing eller ståltråd. Det blir best resultat om to personer samarbeider.
Ha rist i bunnen av en langpanne eller ildfast form. Hell i en skvett kokende vann. Legg på ribberullen og dekk tett med aluminiumsfolie.
4 Stek i ovnen
Steketid på porchetta er 3-4 timer i ovn på 220° C, avhengig av tykkelsen på rullen. Ta av folien omtrent halvveis i stekingen.
5 Lag tilbehør og server
Server med ovnsbake poteter ispedd rikelig med hele hvitløksfedd, aubergine og squash i biter, sitronbåter, rosmarin og god olivenolje. Legg gjerne hele ranker av cherrytomater inn mot slutten av steketiden og server en god aioli til.
Nå er du klar for å imponere gjestene med en nydelig, italiensk ribbe. Boun appetito, fra den norske bonden!
Du trenger | ||
---|---|---|
Ribbe fra Gilde | 2 kg | |
Hvitløksfedd | 3 stk | |
Grov malt pepper | 2 ss | |
Fennikelfrø | 2 ss (knuste) | |
Salvie | 1 neve | |
Timian | 2 ss (tørket) | |
Rosmarin | 0,5 stk | |
Salt | 4 ss | |
Tilbehør | ||
Små poteter | 12 stk | |
Aubergine | 1 stks | |
Squash | 1 stk | |
Hvitløksfedd | 1 stk | |
Sitron | 2 dl | |
Rosmarin | 1 neve | |
Salvie | 1 neve | |
Olivenolje | ||
Salt & Pepper |
Se flere oppskrifter
![Ertestuing / ertepuré tilberedt med poteter, lutefisk og Gilde bacon](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Gilde-Jul21-Lutefiskbacon-16.9.-still-no028196.jpg)
Ertestuing / Ertepuré
Hjemmelaget ertestuing passer perfekt både til lutefisk og annen mat. Denne oppskriften er både rask, enkel og smaker veldig godt!
![Hjemmelaget rødkål](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Hjemmelaget-rødkål.jpg)
Hjemmelaget rødkål
Hjemmelaget rødkål er enkelt og vil imponere gjestene dine! Passer perfekt til ribbe, kalkun og annen julemat.
![Brun saus til ribbe](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/3125407/no014536.jpg)
Saus til ribbe
Brun saus til ribbe er et tradisjonelt og nydelig tilbehør. Her er en enkel oppskrift med fløte for ekstra god smak.
![Sylte på vaffel med rødbetsalat](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Nettside-06.jpg)
Sylte på vaffel med rødbetsalat
Denne oppskriften er laget av "sultne gutter" i samarbeid med Gilde.
![Gilde porchetta 2](https://www.gilde.no/assets/images/_mediumArticle/Gilde-porchetta-2.jpg)